Oostenrijk: St. Leonhard


In  november  2002 gebruikte de stad Pettenbach in Oostenrijk een Stempel met als onderwerp de Leonhard Rit. Dat is een traditionele rit met paarden tussen Pettenbach en Heiligenleithen.

St. Leonhard is een van de bekendste heiligen in Centraal Huropa. Naar hem zijn meer dan 600 kerken en kapeilen vernoemd.Leonhard werd rond het jaar 500 geboren in Frankrijk. Zijn heilige leven bezorgde hem namens de Franse koning een bös bij Limoges waar hij een Benediktijner klooster bouwde.

Leonhard geldt als beschermheilige van de boeren, de knechten, de gevangenen en de band werkers. Vrouwen bidden tot hem voor het voorspoedig mögen baren. Maar bovenal is hij de patroon van de paarden en de ruiters. Vandaar die Leonhard Rit.

In het Stempel is Leonhard vergezeld van vier plattelands-attributen: aan zijn voeten een koe en korenaren; in zijn linkerhand een kip en rechts naast zijn hoofd een honingbij (op de kop gezien met drie druppels honing.).


Een sorry van Jan: Het gebeurt me niet vaak. Maar dik twee jaar geleden heb ik 15 enveloppen ontvangen met dit Stempel. Ik heb toen het Stempel niet begrepen. Pas na een bezoek aan www.Bienenmarken.de  (dank je wel Jan Vlaardingerbroek voor de tip) begreep ik pas wat de betekenis was van het Stempel. 

Maar....toen had ik -inderdaad een verzamelaarsdoodzonde - de enveloppen al weggegooid.

by Jan de Crom  
taken from "The Postal Bee"  4/2008 
Contact Group Bee Philately

Eine Seite zurück / one page back

            www.Bienenmarken.de            
Die Welt der Bienen auf Briefmarken
The world of bees on stamps

© 2004-2010 by TAURACHSOFT

zur Startseite / to the start