Frans: Verdedigen mit bijen

In de Middeleeuwen kenden steden of kasteien, die aangevallen werden, meer middelen om zieh te verdedigen als pijl en boog, lans of zwaard. Er werd vanaf de muren ook kokende olie op de aanvallers gegooid. Het zal de hedendaagse imker aan het hart gaan, maar ook bijenvolken werden ingezet bij de verdediging van stad of kasteel. Korven vol steeklustige bijen kregen de aanvallers naar hun hoofd gesmeten. 

Deze Middeleeuwse manier van verdedigen is te zien op Duits noodgeld uit 1920. Maar niet op een postaal stuk. Geraldine Forestier heeft een plaatsnaam gevonden op een telegram enveloppe en die plaatsnaam verwijst naar de Middeleeuwse verdedigingskunst. 

wpe23.gif (293443 Byte)

Het Stempel is van La Röche L'Abeille, gedateerd 1947. In 1569 streden de katholieke legers van de Hertog van Ajour tegen de protestantse legers van Henri van Navarre (de latere Henri IV). Van die strijd komt de legende, dat bijen de Soldaten van het aanvallende leger op de vlucht dreven. Sinds die tijd heeft de plaats La Röche aan haar naam L'Abeille toegevoegd.

taken from "The Postal Bee" 5/2009 
Contact Group Bee Philately

Eine Seite zurück / one page back

            www.Bienenmarken.de            
Die Welt der Bienen auf Briefmarken
The world of bees on stamps

© 2004-2010 by TAURACHSOFT

zur Startseite / to the start