Zegelwas: Het vervolgverhaal (2)

Bovenstaand lakstempel is een van de twee lakstempels op de achterkant van een waardebrief van de Zivnostenska Banka in Praag aan haarfiliaal in Pilsen, gedateerd 27-11-1939

De voorzijde Staat vol met allerlei stempeis en informatie over gewicht, aangetekend poststuk, adressen porto etc. Ook de waarde wordt vermeld, 3000 Czechische krönen, ca 300 Reichsmark toen en omgerekend zou dat nu ca. 1075 euro zijn, niet gering dus voor toen.

Postaal is de achterkant voor ons interessant, nl. de twee lakstempels met het logo, de bijenkorf en de naam van de Zivnostenska Banka te Praag.

En de toenmalige Postrichtlinien m.b.t. lakzegels stelden: "die Siegel müssen ein eigentümliches Gepräge haben", vrij vertaald het is een postaal voorschrift dat de lakzegels een eigendomskenmerk hebben .

Nu dat klopt want deze afbeelding was al jaren het logo van de Zivnostenska Banka. Dus dit poststuk zal dan gerust gebruikt kunnen worden in een tentoonstelling, maar dan niet omdat het van bijenwas is, maar vanwege de symboliek van het logo, de bijenkorf van de Zivnostenska Banka. 

Dit stuk is in het bezit van ons lid, Herman ten Have, de uitleg is afkomstig van Holger Belzer, de webmaster van www. Bienenmarken.de, 9 pagina's lang in het Duits. Daarnaast is er nog een uitgebreide discussie, in het Nederlands. Als U geinteresseerd bent hierin, wil ik U ditwel mailen, laat maar even weten.

by Jan de Crom  
taken from "The Postal Bee" 4/2009 
Contact Group Bee Philately

Eine Seite zurück / one page back

            www.Bienenmarken.de            
Die Welt der Bienen auf Briefmarken
The world of bees on stamps

© 2004-2010 by TAURACHSOFT

zur Startseite / to the start